FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Internet glasanje

Što je Internet glasanje, koristi li ga tko, tko je najuspješniji te postoji li u Hrvatskoj sustav za Internet glasanje pročitajte u nastavku. 

Što je Internet glasanje?

Internet glasanje, također poznato kao i e-glasanje je glasanje koje koristi elektronička sredstva kako bi se glasanje provelo, kako bi se prebrojili glasovi, provela verfikacija sudionika i sl. To najčešće uključuje korištenje računala, mobitela ili kioska za glasanje, koji imaju Internet vezu. 

Koristi li tko Internet glasanje?

Internet glasanje koriste države poput: Australije, Belgije, Estonije, Francuske, Njemačke, Indije, Italije, Nizozemske, Norveške, Švicarske, Velike Britanije, Venezuele, Filipina i SAD-a. 

Tko je najuspješniji u provođenju glasovanja Internet putem?

Estonija je postala prva država koja je održala pravno obvezujuće opće izbore putem Internet glasanja sa svojim pilot projektom za općinske izbore 2005. Internet glasanje pokazao se jako uspješnim, te su estonski izborni dužnosnici proglasili takav projekt uspješnim. 

Može li se vjerovati Internet glasanju?

Svakako. Internet glasanje može spriječiti neke od najčešćih nepravilnosti prilikom glasanja, poput odabira previše ili niti jednog kandidata, neispravnih listića I sl. Glasovati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. Ugrađeni su višestruki mehanizmi kojima se štite podaci i onemogućavaju promjenu po ishodu glasovanja. Neprestanim nadopunjavanjem algoritma povećava se sigurnost i zaštita svakog primljenog glasa.

Postoji li sustav za Internet glasanje u Hrvatskoj?

Postoji. FairVotes je sustav za Internet glasanje tvrtke IDE3 nastao u trenutku kada se jedan od klijenata suočio s izazovnim pripremama za glasanje unutar svoje organizacije. FairVotes je usmjeren na organizaciju skupština, izbora i glasovanja te omogućava Internet glasanje koje štedi vrijeme i novac. Ustav pojeftinjuje izborni ili glasački proces 2-10 puta, a njime se dosad služio i veliki broj klijenata. 

Tko sve koristi sustav za Internet glasanje – FairVotes?

Do sada je kroz FairVotes sustav za Internet glasanje održano 70 skupština, 800 glasovanja, a koristilo ga je preko 50.000 glasača i 60 organizacija. Mogu ga koristiti apsolutno svi koji imaju potrebu za organizacijom izbornog ili glasačkog procesa. 

Zašto glasači vole FairVotes?

Glasovanje je jednostavno i lako dostupno. Glasati se može koristeći sve vrste uređaja s pristupom internetu. Glasovanje je anonimno i sigurno. Glasovanje se može odraditi bez obveze dolaska na mjesto glasovanja, što predstavlja moderno glasovanje 21. stoljeća. 

Imam još pitanja, kome se mogu obratiti?

Za sva dodatna pitanja i pomoć, uvijek se možete obratiti FairVotes timu. Stručni tim pomoći će Vam u izradi hodograma aktivnosti, odabiru opcija, popunjavanju glasačkog listića i unosa glasača. Također može za Vas preuzeti kompletnu koordinaciju cijelog izbornog procesa.

Više detalja o Internet glasanju potražite na našoj web stranici, ili nas slobodno kontaktirajte putem maila: info@fair-votes.com 

100% hrvatski sustav

online glasovanja