FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Digitalno glasanje - Prednosti sustava

Izbori su jedinstveni. Oni mijenjaju sudbinu naroda, utječu na sudjelovanje i aktivizam u politici i duboko utječu na živote i stavove građana. Digitalno glasanje pokazuje jasnu važnost u napretku za naše društvo - zato ne samo da bi trebali funkcionirati već i narod mora vjerovati da su sigurni i da rade.

Izbori su jedinstveni. Oni mijenjaju sudbinu naroda, utječu na sudjelovanje i aktivizam u politici i duboko utječu na živote i stavove građana. Digitalno glasanje pokazuje jasnu važnost u napretku za naše društvo - zato ne samo da bi trebali funkcionirati već i narod mora vjerovati da su sigurni i da rade.

Prema tome, etička briga postala je jedan od najvažnijih elemenata rasprave o digitalnom glasanju. Ponekad se čini da je etika najvažniji faktor rasprave koja utječe na tehnička pitanja i tako dalje. Unatoč zabrinutosti u vezi s digitalnim softverima za glasanje, kompanije ih i dalje razvijaju, a zemlje ih i dalje nevjerojatnom brzinom usvajaju. Za takav rizik mora postojati veliki poticaj. Moramo se zapitati: Digitalno glasanje - Koje su prednosti?

Digitalno glasanje najizravnije utječe na dvije velike stranke: birače i vladu. Teoretski, kako bi se pokrenulo digitalno glasanje, mora postojati značajna prednost (veća od troškova) jednoj ili obje ove skupine. U idealnom slučaju, birači stječu bolje glasačko iskustvo na biračkim mjestima, sigurniji su u to da će se njihov glas pravilno prebrojiti i moći će glasati lakše i efikasnije. Vlada je potencijalno sposobna povećati odaziv birača, smanjiti troškove, povećati povjerenje birača, obnoviti interes za politički sustav (i glasanje) i osigurati najdemokratskiji mogući proces.

Jedna od značajnih prednosti digitalnog glasanja je mogućnost povećane učinkovitosti. S elektroničkim glasačkim softverima birači mogu predati svoje glasove i biti razumno uvjereni u to da će se njihov glas brojati. Novi elektronički uređaji za glasanje također mogu spriječiti birače da ne griješe ili šaraju po listiću ili obvezno odaberu jednog od kandidata, te na temelju toga također povećava opću učinkovitost glasanja.

Digitalno glasanje putem digitalnog softvera također pruža mogućnost povećanja lakoće glasanja za građane koji su inače geografski izolirani od izbornih centara. 

Digitalno glasanje također ima mogućnost smanjenja prijevara, eliminirajući priliku za diranje glasačkih listića. Međutim, ako se papirnati listići ispišu kao rezervni zapisi u slučaju ponovne potrebe, ta prijetnja ostaje. Michael Shamos sa sveučilišta Carnegie Mellon, koji se zalaže za digitalno glasanje, ali žestoko protiv papirnih strojeva, tvrdi da su se „papirnati glasovni zapisi pokazali kao užasno nesigurni u zadnjih 250 godina i da je s njima lako manipulirati.

Jedina stvar koju treba uzeti u obzir jest da uspjeh digitalnog glasanja počiva izravno na samim glasačima i vladi i njihovu uvjerenju u digitalno glasanje i sustav koji će osigurati točnost, privatnost i povjerljivost. Druga najbitnija stvar je mogućnost sustava da funkcionira na način na koji birački okrug treba i želi. 

Sve te karakteristike FairVotes sustav već ima. Totalno je prilagodljiv, siguran i točan. Omogućuje brzo kreiranje i sigurnost i transparentnost. Sve što trebate je dati mu priliku i uvjeriti se sami. 

100% hrvatski sustav

online glasovanja