FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Elektroničko glasanje - 8 argumenata za njegovo uvođenje

Je li elektroničko glasanje putem interneta veliki korak naprijed ili natrag? Mišljenja o korištenju elektroničkog glasanja je podijeljeno.
Danas, većina nas još glasa putem glasačkih kutija. Ne bi li bilo praktičnije kada bismo to mogli učiniti klikom miša?

Donosimo 8 razloga zašto je elektroničko glasanje poželjno uvesti 

Je li elektroničko glasanje putem interneta veliki korak naprijed ili natrag? Mišljenja o korištenju elektroničkog glasanja je podijeljeno.
Danas, većina nas još glasa putem glasačkih kutija. Ne bi li bilo praktičnije kada bismo to mogli učiniti klikom miša?

 

Ovo je 8 najčešćih argumenata za elektroničko glasanje:


1: Glasanje je lakše

Elektroničko glasanje omogućava glasanje iz udobnosti svoje fotelje, dok ste na odmoru ili čak usred noći. Ne morate više vršiti taj zamorni hod do biračkog mjesta ili do poštanskog sandučića da biste poslali svoj glasački listić.


2: Prednost glasača u inozemstvu 

Građani koji žive u inozemstvu često prekasno dobivaju informacije o biračima i više ne mogu glasati. Elektroničko glasanje osiguralo bi pouzdaniji postupak.


3: Veće glasačko pravo

Kad je manje prepreka glasovanju, u teoriji više građana to pravo ostvaruje. Mladi ljudi, koji tradicionalno rjeđe glasaju, vjerojatnije bi bili zainteresirani da im se glas čuje putem elektroničkog glasanja. 


4: Manje nevažećih glasova

Kod elektroničkog glasanja nema nevažećih glasova zbog pogrešaka na glasačkom listiću. Birači često pogriješe prilikom popunjavanja i slanja glasačkih listića. Na posljednjim predsjedničkim izborima, na primjer, čak 66.000 birača je išaralo svoje listiće te su oni bili nevažeći. Do drugog kruga ta brojka je još porasla. 


5: Nijedan sustav nije 100% siguran

Na pitanje o sigurnosnim pitanjima u vezi s elektroničkim glasanjem, pristalice tvrde da nijedan sustav nije 100% siguran. U prošlosti je bilo nekoliko slučajeva izbornih prijevara. To se može postići krađom omotnica u kojima se nalaze glasački listići poslani u pošti, a zatim glasanjem krivotvorenim potpisom u ime osobe koja je opljačkana.


6. Birači s invaliditetom i elektronski glasački strojevi

Zasloni osjetljivi na dodir jedini su sustav koji omogućuje biraču s invaliditetom da obavi tajno i neovisno glasanje ...Zvučni listići i prilagodljiva pomagala, omogućuju svim tim građanima da tajno i neovisno glasuju.  Deseci milijuna Amerikanaca mogu i glasaju potajno i neovisno ako, i samo ako, koriste glasački stroj sa zaslonom osjetljivim na dodir. 

7. Jednom ispunjeni listić više se ne može proslijediti

Svaki listić namijenjen je točno određenom glasaču. Jednom otvoreni listić više nije moguće kasnije otvoriti. Prosljeđivanjem svog glasačkog listića, listić postaje neaktivan. 

8. Osjetljivost na prijevaru

Svakim se oblikom glasačkog listića koji je ikada osmišljen može i manipulirati, općenito, i sa značajnom lakoćom. Razlog je taj što su ljudi upoznati s papirom i njegovim karakteristikama, kako ga označiti kako bi izgledao originalan i kako ga izbrisati. Suprotno tome, čak i za stručnjake nije moguće mijenjati suvišne šifrirane računalne zapise koji se pišu jednom. Dakle, pod pretpostavkom da su elektronički zapisi o glasanju u prvom redu ispravno napisani, mogućnost njihove kasnije izmjene je teška.

Ako i vi želite već danas uvesti elektroničko glasanje, potražite više informacija o FairVotes sustavu za elektroničko glasanje na FairVotes web stranici.

100% hrvatski sustav

online glasovanja