FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Elektroničko glasanje na primjerima u svijetu

Povećava li se upotreba interneta i elektroničkog glasanja na izborima? Još uvijek ima puno briga oko pouzdanosti, sigurnosti i privatnosti. Hoće li se ikada biranje vaše vlade provesti putem pametnog telefona? 

Loše vrijeme može ljude odgovoriti od glasanja, dok se drugi zaboravljaju registrirati ili su možda na odmoru i nisu si organizirali drugi način da glasaju. Ne bi li tehnologija mogla ukloniti neke od ovih prepreka?

Estonija sigurno tako misli.

Oko 14 zemalja koristilo je neki oblik elektroničkog glasanja, ali Estonija je prva uvela trajno nacionalno glasanje putem interneta.
Mala baltička država počela je koristiti elektroničko glasanje 2005. godine, a sustav za glasovanje koristili su na osam izbora. Na lokalnim izborima 2005. godine samo 1,9% glasača glasalo je putem interneta, što je na posljednjim parlamentarnim izborima poraslo na više od 30%.

Svi glasači, bez obzira na spol, prihod, obrazovanje, nacionalnost, pa čak i računalno znanje, imaju vjerojatnost da će postati glasači.
Koitmae kaže kako je elektroničko glasanje dobar način za druženje s mlađim biračima, zaposlenim radnicima, pa čak i s Estoncima koji žive u inozemstvu. "U 2015. godini, Estoni koji žive u 116 različitih zemalja sudjelovali su na izborima koristeći elektroničko glasanje." Međutim, čini se da to nije povećalo ukupni broj glasova ljudi, kaže on. Umjesto toga, ljudi su promijenili svoj preferirani način glasanja.
Otkad je započelo elektroničko glasanje u Estoniji, nije bilo ozbiljnijih sigurnosnih pitanja. Korištena tehnologija i procesi redovito se ažuriraju na temelju tehničkog napretka i iskustava sa svih izbora. Ključni dio Estonskog sustava jest da je elektroničko glasanje povezano s najmodernijim elektroničkim osobnim iskaznicama u zemlji koje posjeduje svaki građanin i stanovnik.

Digitalne ID kartice omogućuju sigurnu autentifikaciju vlasnika na mreži i omogućuje povezivanje digitalnog potpisa s računom. 
Estonski glasač Igor Hobotov kaže da se sustav elektroničkog glasanja uz ID čini puno sigurnijim za razliku od starije papirnate metode. U stvari, kaže da uopće ne bi mogao glasati ako mu ne bude dostupna internetska opcija.
"Više sam puta glasao na lokalnim izborima i izborima za parlament. Uglavnom sam bio kod kuće, ali jednom sam čak i glasao na odmoru iz Cape Towna. Više volim elektroničko glasanje jer je to zgodnije i sigurnije - imamo digitalnu osobnu iskaznicu sa [jakom] enkripcijom, što je stvarno, vrlo teško hakirati ", kaže gospodin Hobotov." Mogu glasati bez ikakvih muka. Samo sam sjedio za računalom. Vjerojatno nikad ne bih glasao da moram otići negdje da to učinim."

Australska država Novi Južni Wales omogućava glasačima s oštećenim vidom, drugim oštećenjima, onima u ruralnim područjima i onima koji nisu nazočni na dan izbora, da glasaju putem elektroničkog glasanja ili telefonom na općim državnim izborima.

Nekoliko općina u Kanadi dopušta elektroničko glasanje putem interneta na općinskim izborima.

Norveška je testirala elektroničko glasanje na parlamentarnim izborima 2011. i 2013., ali odlučila je prekinuti elektroničko glasanje zbog političkog neslaganja i zabrinutosti birača.

I Francuska je prije dozvoljavala građanima koji žive u inozemstvu da daju svoj glas putem interneta na zakonodavnim izborima, ali to je onemogućila za predstojeće zakonodavne izbore u lipnju uslijed zabrinutosti za cyber-sigurnost.
Međutim, profesor Schneider kaže kako straha za sigurnost nema. Međutim potrebne promjene predstavljaju veći društveni izazov, jer je mnogim ljudima neugodno registrirati osobne podatke, poput osobnih iskaznica.

Iako je pitanja puno, oni jasno pokazuju da gdje ima volje ima i mogućnosti. 
A gdje smo ovdje mi?

Potražite više informacija o našoj platformi FairVotes i uđite s nama u novu eru glasanja.

100% hrvatski sustav

online glasovanja