FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Lokalni izbori 2021

Lokalni izbori zakazani su za ovu nedjelju, a država će na izbore potrošiti preko 100 milijuna kuna. Posjeći će se 2.000 stabala samo kako bi se osigurali glasački listići, a na izborima će raditi 65.000 ljudi. Postavlja se pitanje - mogu li se ti troškovi smanjiti? Je li došlo vrijeme za digitalizaciju i uvođenje e-glasovanja u Hrvatsku. Interes postoji, gdje je onda zapelo? Pročitajte u nastavku.. 

Lokalni izbori naziv su za više različitih vrsta izbora koji se održavaju svake 4 godine, treće nedjelje u svibnju. Raspisuje ih vlada Republike Hrvatske, a provode se u općinama, gradovima, županijama i gradu Zagrebu. Lokalni izbori 2021. raspisani su za 16.5.2021. a na isti dan, istovremeno, na istim biračkim mjestima održava se najmanje 1152 različitih izbora i to za: članove predstavničkih tijela, predstavnike izvršne vlasti i za zamjenike općinskih načelnika gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Izbori će se provesti u 20 županija i gradu Zagrebu, te u 127 gradova i 428 općina.

Troškovi lokalnih izbora procjenjuju se na više od 100 milijuna kuna .

Diljem zemlje dostavit će se više od 14 milijuna listića što količinski iznosi 135 tona papira.

Kako bi se proizvela 1 tona papira potrebno je otprilike 17 stabala, što na brojku od 135 tona papira dovodi da će samo za lokalne izbore nastradati preko 2.000 stabala.

Troškovi glasačkih listića koštat će nas 4,5 milijuna kuna.

Svaki glasački listić ima svoj serijski broj i zaštitu, a osim listića tiskat će se i zapisnici, prijepisi zapisnika, nabavljat će se kutije te paravani i pregrade za glasačka mjesta.

Na ovim izborima bit će otvoreno 6572 biračka mjesta, što označava 6.500 biračkih odbora po 10 članova. Ukupno će na lokalnim izborima samo u biračkim odborima biti zaposleno 65.000 ljudi. Neka od zaduženja biračkog odbora su: otvaranje glasačke kutije i prebrojavanje glasačkih listića.

Kompleksnost ovih izbora je velika, od različitih tipova izbora koji se održavaju na isti dan, do velikog broja županija, gradova i općina u kojima se izbori moraju održati.

Postavlja se pitanje, mogu li se troškovi izbora smanjiti? Razmišlja li država o uvođenju elektronskog glasovanja?

Sve su veća šuškanja oko glasovanje e-putem. Je li vrijeme za digitalizaciju? Nekoliko političkih stranaka svoje unutarstranačke izbore održale su elektronskim putem, što znači da težnja za takvim glasovanjem postoji. Gdje je zapelo kad se radi o lokalnoj i državnoj razini?

U nastavku slijede samo neke od prednosti koje online glasovanje pruža:

 

Iako u Hrvatskoj e-glasovanje dosad nije zaživjelo na konkretnijim izborima, interes ipak postoji, a kada se uzme u obzir vrijeme i trošak koje e-glasovanje štedi, vrijeme je da se ozbiljnije razmisli o mogućnostima.

Pandemija uz zagrebački i petrinjski potres povećala je svijest o digitalizaciji, a uoči lokalnih izbora ponovno se nametnulo pitanje elektronskog glasovanja i prirodni slijed prema digitalizaciji.

IDE3 d.o.o. predstavio je prvu verziju sustava za e-glasovanje u Hrvatskoj naziva FairVotes. FairVotes izborni ili glasački proces pojeftinjuje za 2-10 puta, a njime se dosad služio veliki broj klijenata.

FairVotes aplikacija ima više ugrađenih mehanizama kojima se štite podaci i onemogućava se promjena ishoda glasovanja – od samog početka sigurnost je primarni postulat sustava koji se neprestano nadopunjuje te se povećava nivo sigurnosti i zaštite primljenog glasa, organizatora i svakog procesa.

FairVotes aplikacija omogućava dvostruku autorizaciju svakog glasača, jednostavniju pripremu i izradu glasačkih listića, transparentnije glasovanje, te zbrajanje glasova i dostupnost izvještaja odmah u trenutku kada je proces završen.

Uz FairVotes glasovanje se može organizirati da svi koji mogu to obave od kuće, a na glasačkim mjestima fizički uz laptop ili tablet. 

Veliki broj upita i poziva prije i tijekom proteklih parlamentarnih i predsjedničkih izbora ali i ovih lokalnih, pokazuje interes građana koji zovu i pitaju mogu li i na koji način glasovati preko aplikacije.

Svijet je sve više digitaliziran, a elektroničko glasovanje je glasovanje budućnosti. Tko zna, možda već sljedećeg puta izbore za predsjednika, gradonačelnike ili na parlamentarnim izborima budemo mogli provesti elektroničkim putem, baš kao Estonci.

100% hrvatski sustav

online glasovanja