FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Elektroničko glasanje u državnim institucijama

Uz Fairvotes - novi sustav za elektroničko glasanje omogućuje Vam da izglasavanje nekog od zakona postane puno lakše i jednostavnije. 

Kao što i sam naziv govori, državne institucije su osnovane od strane države. Jedna od najpoznatijih državnih institucija je Hrvatski sabor. Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. Sabor donosi zakone, zakonike, državni proračun, deklaracije, povelje i druge akte. Svaki od zastupnika u Saboru iznosi svoje mišljenje da li je za ili protiv nekog zakona. 

Postoji definirana procedura oko donošenja određenih zakona. Tako na primjer zakone, odluke, rezolucije i zaključke Sabor donosi većinom glasova, ako je na sjednici Sabora nazočna većina zastupnika. Ako zastupnici nisu nazočni određena odluka neće se moći donijeti. Sabor određene odluke i zakone donosi na dnevnoj bazi, što predstavlja problem zastupnika ako zbog poslovnih sastanaka ili nekih drugih razloga moraju otići van grada. 

Brojne države već koriste elektroničko glasanje, a najuspješnija među njima je Estonija. Brojne druge razmatraju njegovo uvođenje te ulažu značajna financijska sredstva u istraživanje i omogućavanje istog. U  Republici Hrvatskoj sve su jače preporuke određenih zastupnika za uvođenje elektroničkog glasanja uz objašnjenje kako bi elektroničko glasanje povećao veći odaziv zastupnika te omogućio da se svi zakoni i prijedlozi donesu s većinskom većinom. 

U državnim institucijama glasanje zahtijeva prisutnost samih zastupnika na istom mjestu kako bi mogli sudjelovati. Suočeni smo s krizom u kojoj nekad "normalne stvari" moramo prilagoditi novonastaloj situaciji. Iako je svijet stao, nisu stale obveze i odluke koje se moraju donijeti kako bi država funkcionirala. Na protiv, u trenutku krize još više se povećava broj odluka koje se moraju hitnim postupkom donijeti te opseg posla samih zastupnika. 

Svijet se mijenja. Zašto ne bi i proces glasanja prešao na novi nivo?

Elektroničko glasanje nije samo odgovor na krizu, ono je alternativa koja bi olakšala cijeli proces od prikupljanja do zbrajanja glasova .Ono omogućava veću dostupnost, veću sigurnost i transparentnost. Svakom članu Vlade ili Sabora nudi mogućnost glasanja bez obzira gdje se nalazio. 

Elektroničko glasanje omogućilo bi ne samo lakše izglasavanje novog zakona nego bi značilo i mobilnost i jednostavnost svakom zastupniku prilikom glasanja. 

Tehnologije se razvijaju, svaki proces pokušava se olakšati i zamijeniti isplativijom verzijom. Uz Fairvotes - novi sustav za elektroničko glasanje omogućuje Vam da izglasavanje nekog od zakona postane puno lakše i jednostavnije. Ako ste spriječeni taj dan, vrlo jednostavno možete glasati putem svog mobilnog uređaja bilo gdje i bilo kada. Uđite s nama u novu eru glasanja!

elektroničko glasanje

100% hrvatski sustav

online glasovanja