FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Elektroničko glasovanje unutar političkih stranaka

Na unutar stranačkim izborima, članovi stranke između sebe i svih članova koji se se kandidirali, biraju predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija, te sve ostale funkcije koje su prema Statutu njihove stranke obvezujuće. 

Političke stranke neizostavan su dio svake moderne demokratske države. Prema podacima Registra iz 2019. godine, u Republici Hrvatskoj trenutno djeluje 166 aktivnih stranaka od kojih je 21 parlamentarnih stranaka i 145 neparlamentarnih stranaka. Parlamentarne stranke su sa sigurnošću veće i atraktivnije od neparlamentarnih stranaka. 

U Republici Hrvatskoj najveći broj članova ima HDZ oko 220.000 tisuća, sljedeća stranka je SDP koja broji oko 38.000 tisuća članova. Ostalih 17 stranaka  također ima višeznamenkaste brojke članova. Upravo ovdje se nameće pitanje, kako da se jednostavnije, brže i sa što manje troškova organiziraju unutar stranački izbori. 

Na unutar stranačkim izborima, članovi stranke između sebe i svih članova koji se kandidirali, biraju predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija, te sve ostale funkcije koje su prema Statutu njihove stranke obvezujuće. 

Kako bi se organiziralo glasovanje unutar političkih stranaka potrebno je sve članove pozvati da izađu na biračko mjesto i daju svoj glas. Svi članovi stranke imaju pravo iskoristiti svoje biračko pravo. Kada je u pitanju organizacija ona zahtjeva i odabir biračkog odbora. Birački odbori su privremena tijela koja izravno na biračkom mjestu provode izbore te nadziru tijek glasovanja, te osiguravaju pravilnost, nesmetano obavljanje i tajnost glasovanja svakom biraču neposredno na biračkom mjestu. Za cijeli proces potrebna je velika organizacija, zakup određenih biračkih mjesta te i broj ljudi koji će biti prisutni i osiguravati sve navedeno. Što stranka ima veći broj članova razmjerno s tim rastu i troškovi organizacije. 

Novi sustav elektroničkog glasovanja omogućuje Vašoj stranci da u svega par minuta sastavite svoj birački listić, nakon što ste ga sastavili slijedi popis članova kojima šaljete poziv za glasovanje. Posljednji korak je objavljivanje izbora i od tog trenutka vi već možete pratiti rezultate elektroničkog glasovanja, koje je potpuno anonimno. 

To znači da nitko neće imati uvid tko je glasovao i za koga. Izbori koje želite provesti su potpuno transparentni, odnosno svaki član koji je pozvan na glasovanje svoj glas može ostaviti samo jednom. Nakon što je glas zabilježen, glasač više nema mogućnost naknadnog glasovanja. 

Fairvotes se prilagođava upravo vama i vašim potrebama. Cijene se prilagođavaju ovisno o broju Vaših glasača, a opcije koje želite također odabirete sami. Također, uz korištenje Fairvotesa, Vaša stranka također postaje i društveno odgovorna stranka, jer korištenjem elektroničkog-glasovanja više ne trebate tiskati veliki broj listića. Priroda i šume će Vam sigurno biti zahvalni!

političke stranke

100% hrvatski sustav

online glasovanja