FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Glasovanje na izborima u svijetu

Glasovanje na izborima elektroničkim putem sve više postaje načinom donošenja odluka u ovo digitalno doba u kome živimo.Bilo da je riječ o izboru predstavnika vlasti u pojedinim državama, bilo da je riječ o glasovanju sindikalaca ili članova neke udruge ili dioničkog društva. Elektorničko glasovanje na izborima je izbor za budućnost.

Brojne zemlje diljem svijeta koriste elektroničko glasovanje na izborima, bilo lokalnim, bilo državnim, a brojne razmatraju njegovo uvođenje.

Birači u SAD-u glasuju putem uređaja na biračkim mjestima koji prikupljaju njihove glasove pritiskom na dugme ili odabirom preko ekrana na dodir. No kontroverze izaziva činjenica da različite države SAD-a zadatak prebrojavanja glasova povjeravaju različitim privatnim tvrtkama koje se time bave.

Belgija je sustav elektroničkog glasanja uvela još davne 1999.  Riječ je o glasanju pomoću  magnetskih kartica i elektroničkom označavanju biračkih listića. Tendencija im je uvesti sofosticiranije sustave, vjrerovatno za online glasanje.

Izbori u Brazilu provode se isključivo elektroničkim putem – uređajima za glasovanje na biračkim mjestima koji su nadograđeni sustavom za biometrijsku verifikaciju birača (otiskom prsta).

Indija na nacionalnoj razini koristi elektroničke uređaje za glasanje na biračkim mjestima. I to vrlo uspješno uz potpuno povjerenje građana. Korištenje papirnatih biračkih listića u potpunosti je izbačeno.

U Venezueli je scenario bio malo drugačiji pa prilikom uvođenja elektroničkog sustava glasanja putem uređaja na biračkim mjestima nije postojalo povjerenje građana u njegovu nepristranost. No daljnjim razvojem sustava Venezuela je uz Indiju, Brazil i Butan postala jedna od četiri države koje se u potpunosti koriste elektroničkim glasanjem.

Brojne druge zemlje imale su razne namjere i pokušaje uvođenja ovog načina biranja. Bilo pomoću specijaliziranih elektroničih uređaja, bilo putem interneta.

No, do sad je u glasovanju putem interneta uspjeha imala jedino Estonija. To je prva zemlja koja je uvela online glasovanje kao način biranja svojih predstavnika. Ona je još uvijek jedina država koja u potpunosti omogućava glasovanje putem interneta. Ovaj oblik glasovanja uvela je na lokalnim izborima 2005. godine. Glasanju putem interneta građani i institucije od samog su početka dali podršku. Tako da čak ni masivni hakerski napadi netom prije izbora 2007. nisu umanjili povjerenje. Birači i biračice u Estoniji trebaju samo osobno ili prijenosno računalo spojeno na Internet i osobnu iskaznicu ili elektroničku iskaznicu s odgovarajućim certifikatima i zaporkom. Osim što je unikatan primjer u svijetu, Estonija je dobar kandidat za usporedbu s Hrvatskom i zbog svoje veličine te zbog toga što je, poput Hrvatske, uvela osobne iskaznice s elektroničkim čipom te razvila sustav sličan sustavu e-Građani na kojem se temelji provedba glasovanja putem interneta.

A gdje smo mi?

Preporuke i interes za uvođenje elektroničkog glasovanja postoje i od strane europskih institucija i od našeg Državnog izbornog povjerenstva te GONG-a. Bilo bi zanimljivo napraviti istraživanje o mišljenju građana.

100% hrvatski sustav

online glasovanja