FairVotes Logo

FairVotes priče

FairVotes je hrvatski autonomni i apsolutno transparentni sustav za e-glasovanje

Sustav elektroničkog glasanja u sindikatima

Sindikati u provođenju svojih zadataka vrlo često trebaju donositi odluke na temelju mišljenja velikog broja članova, bilo da je riječ o izborima predstavnika ili nekim drugim pitanjima. Uvođenje sustava za e-glasovanje uvelike bi im olakšalo posao i donijelo uštede.

Sindikati su uglavnom udruženja koja čine zaposlenici nekog poduzeća, nekih ustanova, organizacija. Sindikat može predstavljati i zaposlenike u određenoj gospodarskoj grani. Postoje i udruženja te savezi sindikata. Osnovni cilj im je postizanje zadovoljavajućih radnih uvjeta te adekvatne naknade za rad za svoje članove.

Sindikati svoje predstavnike biraju na izborima. Od članova pojedinih jedinica, povjerenika, njihovih zamjenika, do članova nadzornih vijeća na dalje.
Često su ti izbori vrlo masivni i skupi pa čak i teško izvedivi. Idealno rješenje bio bi sustav za elektroničko, odnosno online glasovanje. Pomoću njega članovi sindikata vrlo jednostavno mogu izabrati svoje predstavnike glasujući bilo kad i bilo gdje.
No, članovi sindikata glasuju i pri donošenju brojnih drugih odluka. Sindikati su udruženja kojima je za cilj borba za prava i bolje uvjete radnika. Ponekad se mora ispitati mišljenje članova oko nekih važnih odluka dok je ponekad potrebno samo dobiti mišljenje od članova vezano uz neku temu kako bi olakšali voditeljima sindikata u kojem pravcu krenuti i kako napraviti strategiju. 

Nedavni štrajk prosvjetnih radnika zasigurno je povlačio raznorazna pitanja, od toga tko će i kad štrajkati (koja škola, koja županija će i kad obustaviti rad), na koje uvjete će pristati, kad će okončati štrajk i slično. Vjerujemo da je to bilo vrlo stresno i izazovno organizirati, a uz kvalitetni sustav za online glasanje moglo je biti vrlo jednostavno. Postavljala su se mnoga pitanja i mnogi prijedlozi vlade. Uz postojanje sustava za glasovanje ne bi bilo potrebe za stalnim nalaženjem te bi se ubrzalo i donošenje same odluke (pristanak ili ne pristanak i nastavak pregovaranja). 

Poznat je slučaj jedne velike svjetske aviokompanije čije je kabinsko osoblje dobilo svoj prvi kolektivni ugovor upravo zahvaljujući elektroničkom glasanju članova sindikata. Točnije online glasanju. Ishod tog glasanja dao je sindikalnim predstavnicima jasnu sliku koliko članova podržava njihov prijedlog kolektivnog ugovora. Bio je to čvrst temelj za pregovore s poslodavcima. Obično masovno glasovanje u ovom slučaju nije bilo opcija jer je veliki broj članova bio na poslu, u zraku, na tko zna kojem kraju svijeta. Na ovaj način su omogućili da svi radnici daju svoj glas bez obzira di se nalazili. 

Vjerujemo da je članovima sindikata vrlo važna stavka dobivanja mišljenja što većeg broja svojih članova. No, provedba izbora može biti vrlo skupa i izazovna. Od dovođenja velikog broja ljudi na jedno mjesto do samog tiskanja listića i ostalih priprema. Uz naš sustav troškovi su uvelike smanjeni, a stres ne postoji.


Fairvotes aplikacija za online glasovanje omogućuje višestruko isplative, brze, transparentne, jednostavne i sigurne izbore. Za svaki sindikat.

 

sindikati

100% hrvatski sustav

online glasovanja